"Eu sunt Nijinski. Eu sunt un om simplu. Eu am obiceiuri mizerabile, dar vreau să le îndrept. Eu vreau ca oamenii să-mi arate unde greşesc, căci vreau să-şi facă griji pentru mine. Eu îmi voi face griji pentru alții, dar şi pentrua mine işi vor face griji toti. Eu vreau o grija din dragoste, nu din răutate. Eu nu vreau favoruri. Eu nu sunt iertare. Eu sunt iubire. Eu vreau sa vorbesc despre iubire. Eu voi vorbi despre iubire." - Vaslav Nijinski
Vaslav Nijinski a fost unul dintre cei importanți artiști ai secolului XX, dansatorul şi coregraful care a revoluționat baletul clasic prin mijloace de expresie neconvenționale. Născut pe 12 martie 1889, la Kiev, în Imperiul Rus, la vremea aceea, intr-o familie de origine poloneză, fiind botezat la Varșovia, cu numele de Wacław Niżyński, a fosta toată viața considerat dansator rus. A călătorit şi a dansat în toată lumea, până la numai 29 de ani, când a fost internat într-o clinică de psihiatrie la Zurich. Şi-a petrecut restul vieții în astfel de clinici. A murit pe 8 aprilie 1950 la Londra, unde a fost înmormântat iniţial, apoi mutat în cimitirul Montmartre din Paris.
Nijinski a fost inițiat în dans de părinții săi, care erau dansatori, motiv pentru care şi-a petrecut copilăria în turneele părinților. De altfel, şi fratele şi sora lui Nijinski au devenit tot dansatori. La nouă ani, micul Vaslav a fosta acceptat la cea mai importantă scoală de balet din lume. Școala Imperială de Balet din Sankt Petersburg, pe care absolvit-o în 1907, devenind membru al Baletului Imperial, începând direct cu roluri principale.
În 1909, s-a alăturat Baletelor Ruse, o nouă companie înființată de Serghei Diaghilev, în scurt timp ajungând vedeta companiei și provocând multă agitație publicului de fiecare dată când juca, deși în viața de zi cu zi nu se remarca prin nimic și era mai degrabă retras. Relația cu Diaghilev I-a marcat profund pe Nijinski, mai cu seamă după ce au devenit iubiți, dar i-a dat și șansa de a deveni celebru pe plan internațional și de a experimenta, de a crea spectacole în care propunea coregrafii revoluționare. Începând din 1912. Nijinski și-a creat spectacolele devenite celebre, precum După-amiza unui faun" pe muzică de Claude Debussy sau Ritualul primăverii" pe muzică de Igor Stravinsky.