Conți, contese, medici, profesori, cameriste, guvernante ajung să fie manevrați din umbră de iscusitul Figaro. Totul în numele iubirii!
Figaro, descurcărețul valet al contelui Almaviva, vrea să se însoare cu Suzanne, prima cameristă a contesei Almaviva. Plictisit de mariaj, contele își reclamă ius primae noctis, dreptul nobiliar de a aproba căsătoria și de a petrece prima noapte cu mireasa. Totodată, caută să împiedice în fel și chip cununia celor doi. Pentru aceasta, el recurge la ajutorul Marcellinei, care încearcă să îl forțeze pe Figaro să o ia de nevastă, în contul unor datorii bănești mai vechi. Între timp, Cherubin, pajul contelui, o curtează pe Fanchette, fiica grădinarului, dar îndrăgostit cum este de… iubire, el îi face asiduu curte și contesei Almaviva.
Intrigile amoroase se țin lanț în această comedie. Nu lipsesc, firește, nici biletele anonime, nici întâlnirile încrucișate ori răsturnările de situație. În final, prin complicitatea contesei, cei doi servitori îi zădărnicesc contelui planurile și totul se termină cu bine.
În epocă, mesajul piesei a fost unul protestatar, incendiar, am putea spune: istețul Figaro reușește să îi pună bețe-n roate contelui, dovedindu-se mai viclean decât acesta, pentru că își atinge scopurile. Autoritatea și aroganța nobiliare sunt înfruntate cu succes de viclenia valetului. Armonia este, în cele din urmă, restabilită în aparență, dar ordinea este puternic subminată.
Temându-se că textul ar putea instiga la rebeliune, regele Ludovic al XVI-lea s-a opus punerii sale în scenă. Terminată în 1780, piesa a fost prezentată, în cele din urmă, în anul 1784.
Editată la un an după premieră, piesa apare cu o prefață în care Beaumarchais afirmă că principala virtute a comediei e aceea de a amuza instruind și explică, apoi, că a încercat „să aducă în teatru vechea și franca veselie, îngemănând-o cu tonul ușor al actualelor noastre glume.”
Nunta lui Figaro este una dintre cele mai savuroase piese de teatru din secolul al XVIII-lea și, fără doar și poate, una dintre cele mai cunoscute din repertoriul teatral internațional.
Data premierei: 15 martie 2019
"Un spectacol de peste două ore, te absoarbe în interiorul său din momentul ridicării cortinei. E un joc în care colaborarea dintre actori, maşinişti, scenograf, creatoare de costume şi regizor se îndreaptă spre culmile societăţii promovate de însuşi dramaturgul francez: iluminismul. Sau, poate, iluminarea."
"Spectacolul este coerent şi cu textul lui Beaumarchais, şi cu atmosfera socială actuală, fiecare actor din distribuţie îşi subliniază atât cât trebuie personajul, dar fără a aluneca în stridenţe individualiste"
Dragi spectatori,
Ne-ați întrebat adesea despre posibilitatea de a cumpăra carduri cadou la spectacolele teatrului, pe care să le oferiți cadou cuiva drag. Ne bucurăm să vă anunțăm că, acum, acest lucru este posibil.
Cel care primește cardul cadou va putea să aleagă ce spectacol vrea să vadă și când, spre deosebire de varianta în care îi oferiți direct două bilete la un spectacol anume. Poate că l-a mai văzut, poate că nu îi permite fix atunci programul…
Găsiți mai jos detalii despre cum funcționează cardurile cadou de la Teatrul Nottara.
Regulament de utilizare a Cardurilor Cadou de la Teatrul Nottara
Pentru orice întrebări suplimentare sau clarificări, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail voucher@nottara.ro.
Reguli aplicabile în cazul anulării spectacolului
Din respect pentru actori și ceilalți spectatori, accesul în sală nu este permis după începerea spectacolului. Vă rugăm să vă asigurați că ajungeți cu suficient timp înainte de ora de început indicată pe bilet.
De asemenea, vă informăm că biletul își pierde valabilitatea odată ce spectacolul a început, iar contravaloarea acestuia nu poate fi restituită. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru respectarea acestei reguli, care contribuie la o experiență plăcută pentru toți cei prezenți.
Teatrul Nottara se află pe Bulevardul Magheru nr. 20, în centrul Bucureștiului, în apropiere de Piața Romană.
Teatrul Nottara este situat central, fiind ușor accesibil prin diverse mijloace de transport în comun:
Autobuze: 126, 168, 226, 368, 300, 381, 783
Troleibuze: 79, 86
Metrou: Stația Piața Romană (ieșirea Piața Amzei)
Teatrul Nottara nu dispune de parcare proprie. Există însă în apropiere mai multe locuri de parcare publice cu plată, care sunt gestionate de Primăria Municipiului București.
Da, în fața Teatrului Nottara există un suport pentru biciclete, unde vă puteți lăsa bicicleta în siguranță pe durata spectacolului. Vă încurajăm să optați pentru transportul alternativ și să vă bucurați de spectacolele noastre fără grija parcării!
Ca mai toate clădirile de pe Bulevardul Magheru, cea care găzduieşte Teatrul Nottara a fost construită cu peste şaizeci de ani în urmă. De aceea, nu este dotată cu uşi automate sau cu lift. Accesul la Sala George Constantin se face pe scări (34 de trepte în spirală). Structura imobilului face imposibilă instalarea unei rampe sau a unei instalaţii specializate, fapt acceptat şi de asociaţiile pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care au solicitat accesul la sala de la subsol.
Sala Horia Lovinescu permite însă accesul oricui, întrucât scara nu are decât cinci trepte şi este dotată cu rampă pentru persoanele cu mobilitate redusă, cărora le recomandăm să nu cumpere bilete la balcon, unde accesul se face pe o scară de 23 de trepte, neadaptată pentru dizabilităţi locomotorii.
Biletele pot fi cumpărate online, direct de pe acest site sau de la partenerii noștri de ticketing, www.blt.ro și www.mystage.ro, precum și de la agenția teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10.00-20.00.
Conform politicii teatrului, biletele achiziționate nu pot fi returnate sau schimbate, cu excepția cazurilor în care un spectacol este anulat sau reprogramat.
Pentru a respecta drepturile de autor și pentru a nu deranja publicul sau actorii, fotografierea și filmarea sunt strict interzise în timpul spectacolelor fără acordul prealabil al instituției.
Pentru a păstra confortul și curățenia spațiului pentru toți spectatorii, nu este permis consumul de produse alimentare în sala de spectacol. În cazul în care vi se face sete, vă rugăm să aveți în vedere că băuturile carbogazoase fac zgomot atunci când sunt deschise, precum și sticlele din plastic dacă nu sunt manevrate cu grijă.
CITEȘTE INTEGRALMirela Nicolae | „Figaro, acest personaj firesc al tuturor vremurilor” | leviathan.ro
CITEȘTE INTEGRALCristian Sabău | „Bătălia pentru Figaro” | Ziarul de Argeș